Medicin mot epilepsi ökar risken för autism

Kvinnor som behandlas med valproat mot epilepsi har en förhöjd risk att föda ett barn med autism.

7 maj 2013, kl 10:53
0

Det är i en nyligen publicerad dansk studie i JAMA, som slutsatsen dras. Tidigare studier har visat att antiepileptiska läkemedel under graviditeten kan öka risken för beteendestörningar hos barnet, men det är oklart om läkemedlen också kan påverka uppkomsten av andra allvarliga neurologiska sjukdomar.

I den här nationella registerstudien har forskarna undersökt om behandling med epilepsimedlet valproat påverkar utveckling av autism hos barnet.
Data om 655 000 barn som föddes i Danmark mellan 1996-2006 visade att 5 437 av dem diagnosticerats för autism och att 2 644 hade utsatts för antiepileptiska läkemedel, inklusive 508 för valproat under fosterlivet.
 
Barnen följdes tills de diagnosticerades med autism eller till december 2010. Efter att ha justerat för faktorer som moderns ålder och psykisk sjukdom i familjen blev resultatet att den absoluta risken för att diagnostiseras för en autismstörning var 4.4 procent för barn som exponerats för valproat, jämfört med 1.5 procent för barnen som inte exponerats för läkemedlet.
Även om valproinsyra är ett mycket effektiv läkemedel rekommenderar forskarna att förskrivningen av medlet minimeras och att dosen är så låg som möjligt. 
Läkemedel med valproinsyra är till exempel Depakine, Absenor, Ergenyl och Orfiril. I Sverige behandlades drygt 5 600 kvinnor i fertil ålder med substansen förra året.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng