Medicin hjälper mot närsynthet

Amerikanska forskare tror att det snart blir möjligt att behandla närsynthet hos barn med medicin. Flera försök som gjorts med atropin har visat att medlet bromsar utvecklingen av närsynthet.

12 aug 2003, kl 14:12
0

Annons

Flera studier har visat att atropin kan bromsa utvecklingen av närsynthet med en femtedel jämfört med barn som inte får medlet.

? Det här är intressant och spännande forskning säger professor Anna Midelfart på St. Olavs sjukhus i Trondheim till norska Dagens Medisin.

? Problemet med atropin är att det har alltför många biverkningar för att det skulle vara aktuellt att börja behandla barn med medlet.
Men forskarna har gått vidare på spåret och nyligen publicerades två randomiserade studier där ett mer selektivt medel, pirenzepine, användes. I dessa två studier med drygt 500 barn halverades utvecklingen av närsynthet.

? Detta kan bli en ny och effektiv behandling av myopi, hoppas forskarna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng