Maxtak för narkolepsisjuka

Riksdagen röstade i går torsdag igenom en statlig ersättning på maximalt 10 miljoner kronor till de drabbade efter pandemivaccineringen.

13 maj 2016, kl 09:22
0

Annons

Samtliga riksdagspartier, förutom SD, röstade i går torsdag igenom regeringens förslag om statlig ersättning på 10 miljoner kronor till de som insjuknat i narkolepsi efter pandemivaccineringen.

Ersättningen ska i första hand komma från Läkemedelsersättningen. När maxbeloppet i den har uppnåtts ska staten fylla upp till en maximal ersättning om totalt 10 miljoner kronor per person.

I samband med svininfluensa-pandemin 2009 inledde Sverige och många andra länder ett omfattande vaccinationsprogram. I Sverige vaccinerade sig 60 procent av befolkningen och runt 300 personer har fått diagnosen narkolepsi som en följd av vaccineringen. Kort därefter började biverkansrapporter om den neurologiska sjukdomen narkolepsi komma in till Läkemedelsverket. Sjukdomen är kronisk och rubbar hjärnans reglering av vakenhet och sömn vilket för den drabbade leder till plötsliga sömnattacker.

Från och med den 1 juli i år kan de drabbade ansöka om den statliga ersättningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng