Många vill slippa dagligt piller

Många människor är villiga att riskera en något tidigare död om de slipper daglig medicinering, visar en studie som studerat följsamhet.

9 feb 2015, kl 10:54
1

Det är ett känt problem att många patienter inte tar sina läkemedel som de är ordinerade. Forskare vid University of California San Fransisco, UCSF, har i en studie försökt förstå vad som ligger bakom patienters följsamhet. Forskarna frågade tusen personer i USA över 30 år vilken risk för hjärtkärlsjukdom de var villiga att acceptera och hur mycket pengar de kunde tänka sig att betala för att slippa ta ett läkemedel varje dag.

Det visade sig att 8,2 procent av de tillfrågade var beredda att acceptera en förkortad livslängd med två år mot att slippa den dagliga medicineringen. Hela 21,6 procent kunde tänka sig en viss förkortad livslängd, mellan en vecka och ett år. Forskarna frågade också om patienterna var villiga att acceptera en risk att dö när som helst om de slapp en daglig tablett. 12,8 procent var villiga att ta en mycket liten risk, medan nio procent kunde tänka sig en tioprocentig risk att dö. Men majoriteten, 62,1 procent, var dock inte villiga att riskera något alls.

De tillfrågade var också i snitt villiga att betala 1 445 dollar, cirka 12 000 kronor, för att slippa den dagliga medicineringen. 21,9 procent var beredda att betala mer än 1 000 dollar, medan 42,8 procent inte kunde tänka sig att betala något alls.

Forskarna hoppas att resultaten kan vara till nytta för beslutsfattare och forskare när preventiv behandling av hjärtkärlsjukdom, till exempel statiner eller ASA, diskuteras.

Studien är publicerad i Circulation.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng