Många hjärtsjuka tror att de är friska

De flesta som behandlats med ballongvidgning tror inte att de har kvar
sjukdomen och att de behöver ändra sin livsstil. Det visar en studie
från Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

25 apr 2012, kl 16:29
0

Annons

Riskförbundet har genomfört en nationell studie för att undersöka eftervården efter ballongvidgning och patienternas attityder till kranskärlssjukdom. Den omfattar tio procent av alla patienter som genomgår kranskärlsingrepp varje år.

Studien visar att 57 procent anser sig vara botade direkt efter ingreppet. Bara hälften av patienterna uppfattar att de fått rådet att ändra sin livsstil och endast en minoritet 67 procent uppfattar att de fått beskedet att de är friska vid återbesöket. 69 procent har inte förbättrat sina motionsvanor och 60 procent har inte förbättrat sin kost.

– Patienterna tror att det främst är ärftlighet och ålder som orsakar förträngningarna, trots att 80 procent av alla kranskärlssjukdomar är livsstilsrelaterade. Det finns en klar brist på kunskap om bakomliggande faktorer till varför man insjuknat, det brister i information från vården och därmed får man också bristande effekt på livsstilsförändringar. Har man inte kunskapen om hur man förändrar sin livsstil så vet man ju inte vad man ska göra åt den, säger professor Joep Perk, forskningsledare för studien, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng