Många åker utan ?pillerpass?

För att få ta med sig narkotiska läkemedel till ett annat EU-land ska man ha ett intyg från Apoteket. Men förra året utfärdades bara knappt 15 000 sådana.

18 sep 2006, kl 10:45
0

För att få ta med sig sina narkotiska läkemedel till ett annat EU-land ska resenären sedan 2001, då Sverige anslöt sig till Schengenkonventionen, ha med sig ett intyg, i Danmark kallat ?pillepasset?. I Danmark skrivs det cirka 20 000 sådana om året. I Sverige med nästan dubbla invånarantalet utfärdade apoteken förra året bara 14 700 intyg.

– Det är egentligen ingenting med tanke på resandet. De flesta resenärer som använder ett narkotikaklassat medel kommer nog inte ihåg eller känner kanske inte heller till att man ska ha ett intyg, tror Yvonne Borg på Apotekets juridiska avdelning.

Hon har dock hört talas om mycket få fall där det blivit problem vid gränsen.

– Men det var faktiskt en kund som hörde av sig och berättade att hon fastnat i tullen på Kanarieöarna och att man tagit hennes läkemedel i beslag eftersom hon saknade intyg.

Om och hur ofta det hänt när resenärer kommit till Sverige har den svenska tullen ingen statistik på.

– Man får ju använda sunt förnuft, inte kan vi straffa någon för att man glömt ett papper, säger Jan Isaksson vid Tullverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng