Annons
Malaria diagnostiseras med mobilspel
I en global värld kan spelare i Sverige bli aktiva i diagnosticeringen av malaria är tanken.

Malaria diagnostiseras med mobilspel

Malariaspot heter ett mobilspel för att snabbare analysera blodprov av misstänkta malariafall. Spelare världen över är tänkta medhjälpare.

14 okt 2016, kl 09:51
0

Annons

Enlig WHO smittas cirka 216 miljoner människor varje år av malaria och den dödar cirka 665 000 människor. Samtidigt är det en botbar sjukdom. Spelet skapades av Miguel Luengo Oroz när han arbetade för FN.

Det är framtaget för att bistå sjukvården i malariadrabbade länder med att snabbare analysera blodprov. Det är i dag ett resurskrävande arbete som alltså spelare ska kunna hjälpa till med.

Spelet går ut på att den som spelar under en minut ska upptäcka parasiter i ett verkligt, digitaliserat blodprov genom att ”skjuta” på virus. Blodproven har laddats upp till spelet i molnservrar som gör att spelare världen över kan bli virtuella malariajägare.

Summan av klicken och upptäckter i provet kombinerat med så kallad artificiell intelligens blir ett lika effektivt sätt att upptäcka parasiterna som expertögon, hävdar spelets skapare. Den som vill testa och bli en malariajägare kan ladda ned spelet i Appstore eller Google Play.

Mer om spelet finns på http://malariaspot.org/en/