Magsyraläkemedel subventioneras för barn

En ny beredningsform av Nexium ska ingå i läkemedelsförmånen för
behandling av GERD, gastroesofageal refluxsjukdom, hos barn från ett
år, enligt beslut från Läkemedelsförmånsnämnden, LFN.

7 apr 2008, kl 14:54
1

Nexium (esomeprazol) är en protonpumpshämmare som hittills endast har varit godkänd för behandling av magsyrasjukdomar hos patienter från 12 år och uppåt. En ny form av Nexium har nu godkänts för individer i åldern 1 till 11 år och LFN har beslutat att läkemedlet ska subventioneras i denna patientgrupp för behandling av GERD. Den nya beredningsformen består av granulat i dospåsar, som ska underlätta tillförseln av läkemedlet för små barn.

Nämnden motiverar sitt beslut med att sjukdomens svårhetsgrad är relativt hög i barngruppen samt att det är angeläget med ett behandlingsalternativ för små barn. För barn upp till två års ålder som drabbas av GERD är Nexium den enda godkända protonpumpshämmaren. Generiskt omeprazol får ges till äldre barn med vissa begräsningar men denna substans finns endast i form av tabletter eller kapslar.

Den magsyrarelaterade sjukdomen yttrar sig hos små barn som återkommande kräkningar, sura uppstötningar och sväljningssvårigheter, med dålig viktuppgång och sömnstörningar som möjlig följd. Framför allt drabbas för tidigt födda barn, barn opererade i matstrupen på grund av medfödda missbildningar, neurologiskt handikappade barn och barn med lungsjukdom.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hur gör vi med alla patienter som får Nexium genom sond. Har försökt med Omeprazol, men det fungerar icke, kornen fastnar i pegen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng