Annons

Lyckad test med stamcellsbehandling

Behandlingar med embryonala stamceller pågår nu som försök. Två patienter som fått stamceller inplanterade i ögat tyder på ett lyckat resultat.

24 jan 2012, kl 11:54
0

Annons

Två patienter med ögonsjukdomen makuladegeneration har behandlats med den nya tekniken. Och resultatet hittills tycks hoppingivande, rapporterar läkarna i en artikel publicerad i den medicinska tidskriften Lancet. Enligt läkarna har de två patienterna i den kliniska studien inte drabbats av några allvarliga biverkningar av behandlingen och tycks också haft nytta av den. En vecka efter behandlingen kunde den ena patienten en 51 -årig blind kvinna se sina fingrar och efter en månad kunde hon använda sin dator igen. den andra patienten en 78 -årig kvinna som inte hade syn för att gå ut och handla gjorde hon det själv igen.

För forskarna är det viktigaste resultatet från de här testbehandlingarna att de inte visar på några negativa hälsoeffekter. För även bland de som förespråkar den här i många kretsar kritiserade metoden att använda stamceller från embryon har varnat för att de kan vara farliga att använda terapeutiskt.