Annons

Mediciner tillverkas på nolltid

Genom att använda jäst går det att tillverka smärtstillande opiater på några dagar vilket tidigare tagit ett år.

19 aug 2015, kl 08:35
0

Annons

Det kan bli betydligt lättare att snabbt sätt tillverka vissa läkemedel i framtiden. Genom att modifiera gener i vanlig bagarjäst lyckades en grupp av forskare att framställa opiater som kan användas för smärtlindring. Jästen i försöken kan tillverka molekylerna på bara några dagar och till ett mycket lägre pris. Normalt sett tar det ett år att producera till exempel hydrocodone när man utgår ifrån plantor.

Efter ett långt utvecklingsarbete har forskarna kommit fram till en fungerande teknik som är mer avancerad än tidigare jästmodeller. Det behövdes fler än 20 olika gener från fem olika organismer som sedan sattes in i generna på jästsvamparna under utvecklingen. Man tog fram två olika varianter där jästen utifrån sockermolekyler kan producera två smärtstillande substanser.

Det kommer krävs mer utveckling av modellen innan den kan fungera kommersiellt eftersom den ännu inte är tillräckligt effektiv. Men nyheten, som publicerats i Science, är ett stort steg man tidigare inte trodde vara möjligt, säger en av forskarna till ScienceDaily.

Fullt fungerande skulle modellen potentiellt kunna producera billigare smärtstillare som det är brist på i många länder, menar forskarna från Stanforduniversitet som ligger bakom teknikutvecklingen. Dessutom borde man kunna framställa andra läkemedel på liknande sätt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng