Lovande resultat för svenskt hivvaccin

Den uppmärksammade svenska fas 1-studien av ett nytt hivvaccin visar lovande resultat. 90 procent av försökspersonerna har utvecklat ett immunsvar mot hiv.

31 aug 2006, kl 12:46
0

Annons

Vaccinkandidaten är ett så kallat DNA-vaccin, baaserat på den så kallade Vacciniavektorn, som utvecklats och producerats av forskare vid Smittskyddsinstitutet och National Institutes of Health i USA (se artikel länkad i högermarginalen). Vaccinet syftar till att samtidigt skydda mot flera av de vanligaste typerna av hivvirus.

– Så här bra resultat har aldrig tidigare setts med ett vaccin av denna typ, säger Eric Sandström, överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

De friska frivilliga som ingår i studien har vaccinerats via injektion tre gånger. Förutom att 90 procent av dessa utvecklat immunsvar mot hiv tolererades vaccinet väl.

Data från studien presenteras vid den pågående hivkonferensen i Amsterdam.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng