Löfven vill inrätta innovationsråd
Jan-Olof Jacke menar att Astrazeneca klarar sig bäst på egen hand. Foto: Petra Hedbom

Löfven vill inrätta innovationsråd

Både Stefan Löfven och Astrazenecas svenska vd Jan-Olof Jacke talade på onsdagen om vikten av att behålla utveckling och produktion i Sverige.

15 maj 2014, kl 11:07
0

Jan-Olof Jacke, vd för Astrazeneca i Sverige, deltog vid en temadag arrangerad av Veckans Affärer och Dagens Medicin. Temat var varför Sverige är ett intressant land att investera i, men utifrån dagsläget var det oundvikligt för honom att kommentera Pfizers intresse av att köpa företaget.

Han påpekade att styrelsen tagit en tydlig ställning mot budet. Bakom det ligger framför allt tre skäl, menade han.
– Dels anser vi att budet undervärderar Astrazeneca. Att det till stora delar är skattedrivet tror vi inte är en bra förutsättning för att ta vår pipeline vidare till läkemedel som är till nytta för patienten. Det tredje är att vi anser att vi själva har de bästa förutsättningarna att utveckla vår starka produktportfölj till färdiga läkemedel.

Jan-Olof Jacke sade att Sverige är ett väldigt bra land när det kommer till att satsa på forskning och utveckling med en stat som visar att den vill satsa långsiktigt på life science.
– Annars skulle vi aldrig ha valt Mölndal som ett av våra främsta forskningscentra, det var långt ifrån självklart. Där finns saker som kompetens, närhet mellan industri, sjukvård och akademi, internationella närvaro och en vana och kunskap i att driva stora studier.

Däremot sade han att för att Sverige ska stå sig i konkurrensen så behöver vi bland annat ett ökat intresse för naturvetenskap och fler nationella plattformar liknande den vis SciLifeLab.

Talade gjorde också socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som menade att frågan om ett eventuellt uppköp av Astrazeneca inte får bli ett partipolitiskt käbbel.
– Överhuvudtaget är life science-frågor så viktiga att de bör lyftas upp på hösta beslutsnivå med långsiktiga strategier.

Om det blir regeringsskifte är att planen är att inrätta speciella innovationsråd för områden som klimat och life science. Dessa skulle bestå av representanter från näringsliv, akademi, hälso- och sjukvård och politik och arbeta för ökad samverkan.
– Det kommer att hända saker i världen som vi inte styr över. Då är det viktigt att vi har gemensamma strategier för olika händelser, att vi hela tiden ligger steget före, sade Stefan Löfven.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng