LFN börjar granska migrän och mage

Som Läkemedelsvärlden skrev i nr 10/03 börjar nu Läkemedelsförmånsnämnden LFN sin genomgång av läkemedelssortimentet på den svenska marknaden. Först ut är läkemedel mot migrän och syrarelaterade symtom.

21 okt 2003, kl 14:46
0

LFN ska pröva statens subventioner av de drygt 2 000 läkemedel som i dag är subventionerade och ingår i högkostnadsskyddet enligt de gamla reglerna. Genomgången beräknas ta cirka fem år.

Först ut i genomgången är läkemedel som används mot migrän och läkemedel mot syrarelaterade symtom – magsår, sur mage, halsbränna och liknande. Det skriver LFN i ett pressmeddelande.

– När genomgången är klar ska vi i Sverige subventionera de bästa och mest effektiva läkemedlen till ett så bra pris som möjligt. Vi sorterar därmed ut de läkemedel som inte ger tillräcklig nytta ställd i relation till vad de kostar, säger Ann-Christin Tauberman, generaldirektör på LFN.

? Men det innebär inte att vi bara ska ha billiga läkemedel i förmånssystemet. Har läkemedlet positiva effekter på människors hälsa och livskvalitet, då får de också kosta.