Granskning av hepatit C-läkemedel utökas

Nu utökar EMA den tidigare granskningen av hepatit C-läkemedel till att även omfatta bedömning av risken för levercancer.

20 apr 2016, kl 11:10
0

Annons

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, utökar den pågående granskningen av de antivirala läkemedlen för behandling av hepatit C.

Data från en studie som publicerades i april antydde att risken för att levercancer kommer tillbaka tidigare ökar hos patienter som behandlas med direktverkande antivirala medel mot hepatit C, jämfört med de som inte behandlas med hepatit C-läkemedel. Därför kommer den pågående granskningen av läkemedlen att utökas till att även bedöma risken för levercancer med dessa läkemedel.

Inledningsvis påbörjade EMA en granskning av hepatit C-läkemedlen med utgångspunkt från rapporter om reaktivering av hepatit B.

Rapporterade fall har visat att hepatit B har reaktiverats hos patienter med både hepatit B och hepatit C, som behandlats med direktverkande antivirala läkemedel mot hepatit C-virus.

Genom granskningen kommer EMA bland annat att ta reda på hur omfattande reaktiveringen av hepatit B-virusinfektioner har varit hos personer som behandlats med läkemedlen mot hepatit C. Myndigheten kommer därefter fatta beslut om det behöver vidtas några åtgärder.

Patienter rekommenderas att prata med sin läkare om de har frågor under tiden granskningen pågår.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng