Annons

Leverrisk med Multaq granskas

Efter att rapporter om att patienter som behandlats med Multaq drabbats
av allvarlig leversvikt har EU-kommissionen beslutat att genomföra en
granskning av de data som finns om preparatet.

24 jan 2011, kl 11:28
1

Annons

Det är sedan två amerikanska rapporter om att personer som tagit Multaq (dronedaron) mot förmaksflimmer drabbats av svåra leverskador som uppmärksamheten riktats mot läkemedlet. Företaget bakom preparatet Sanofi-Aventis meddelade i mitten av januari att två personer, båda kvinnor i 70-årsåldern, blivit så sjuka att det krävts levertransplantation.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelade också att de fått in flera rapporter om att personer som behandlats med Multaq drabbats av leverskador. Med bakgrund av detta har EU-kommissionen gett EMA:s kommitté för humanläkemedel, CHMP, att gå igenom befintliga data och göra en risk-nyttaanalys av läget för att fastställa om det finns ett eventuellt samband mellan läkemedlet och skadorna.

CHMP har rekommenderat att patienter som behandlas med Multaq kontrolleras av läkare med avseende på leverfunktionen. Symtom på leverskada kan vara ihållande buksmärtor, aptitlöshet, illamående, kräkningar, feber, allmän och påtaglig sjukdomskänsla, gulsot eller mörkfärgad urin. Multaq har varit godkänt i Sverige sedan december 2009.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng