Annons

Hemköp utreds av Läkemedelsverket

Efter ett flertal reaktioner från allmänheten på hur
Hemköpsbutiker marknadsför och säljer receptfria läkemedel har
Läkemedelsverket startat en utredning. På Hemköp säger man att bristerna
var inkörsproblem som nu är åtgärdade.

1 jun 2010, kl 12:12
0

Annons

Bilden av Alvedon som exponeras i störtkorgar under rubriken ?Matglada varor? tidigare i vår fick många att höja på ögonbrynen över Hemköps inställning till läkemedelsförsäljning. Även andra brister har rapporterats som tillsammans har fått Läkemedelsverket att kontakta Hemköps ledning för att få en förklaring.
– Bland annat handlar det om att saluföra medicin vid godiset. Vi har begärt en förklaring av företagsledningen och fått ett svar som vi nu granskar, säger Katarina Fors, utredare vid verkets inspektionsenhet till Dalarnas Tidning.

På Hemköp säger man att den otillåtna exponeringen beror på vissa igångsättningsproblem.
– Det här med läkemedelsförsäljning är nytt för oss och det har blivit lite fel. Vi har inte velat bryta mot några regler men vi håller på att lära oss och har korrigerat det som krävs, säger Kristin Andersson, presskontakt på Hemköp.

Enligt Kristin Andersson har nu alla handlare informerats om vilka regler det är som gäller för exponering, vilket de också meddelat i sitt svar till Läkemedelsverket.
– Vi har också velat visa kunderna att vi nu har receptfria läkemedel. Men i det första fallet använde en butik en skyltmall för matvaror vilket ju är helt fel, men sådant som händer när man är människa, säger hon.

Kontrollen för hur dagligvaruhandeln sköter sin försäljning av läkemedel ska skötas av kommunerna. Dessa har dock i flera fall haft problem men att komma igång och en stor del av de anmälningar som görs kommer från allmänhet och från läkemedelsverket själva. I dag, tisdag, håller Läkemedelsverket en utbildning, för de ansvariga ute på kommunerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng