Utredare vill ha lag om vaccinationsprogram

En ny lag om vilka de nationella vaccinationsprogrammen är och ett
hälsodataregister som på sikt bör omfattar alla vaccinationer. Det är
några av förslagen i den utredning om nationella vaccinationsprogram som
idag överlämnas till regeringen.

1 jun 2010, kl 13:53
0

I januari 2009  fick Bo Jönsson regeringens uppdrag att utreda de nationella vaccinationsprogrammen. På tisdagen överlämnades utredningen ?Ny ordning för nationella vaccinationsprogram (SOU 2010:39) till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson med ett antal förslag.

Ett av de viktigaste är förslaget att en lag och en förordning om de nationella vaccinationerna böra införas. Det bör vara regeringen som beslutar om vilka sjukdomar vaccinationerna ska ge skydd mot istället för som idag Socialstyrelsen. Men Socialstyrelsen bör vara den myndighet som utfärdar föreskrifter om detaljerna, till exempel om antal doser och intervaller mellan dem.

Det bör också inrättas ett särskilt vaccinationsråd vid Socialstyrelsen som agerar rådgivande åt regeringen.
– Det är inte rimligt att en enskild myndighet ska besluta om stora utgifter och arbetskrävande insatser i stat, kommuner och landsting. Det finns behov av en bättre grund att stå på inför beslut om vaccinationer, säger utredare Bo Jonsson.

Utredaren föreslår också att vaccinationer som ingår i nationella program inte ska subventioneras genom läkemedelsförmånen. Det är enligt utredningen ett onödigt krångligt och dyrt system. Det blir enligt utredningen billigare om vaccinerna upphandlas offentligt. Upphandlingarna bör ske centralt av eller på uppdrag av en myndighet och finansieras av staten.

Ett annat förslag är upprättandet av ett nationellt lagreglerat register över vaccinationer, idag saknas det ett sådant vilket försvårar möjligheten till uppföljning. I första hand är det tänkt att vaccinationer i de nationella programmen ska in i registret men på sikt även andra. Däremot innehåller utredningen inte något förslag om att individer ska kunna använda registret för att se vad de har vaccinerats mot.
– Nej det här handlar om avidentifierade uppgifter för uppföljning och statistik, säger Bo Jonsson.

Kostnadsökningen för det allmänna uppskattas bli mellan tre och sex miljoner kronor jämfört med i dag. Drygt hälften av dessa kopplas till det föreslagna vaccinationsregistret.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng