Positivt för nytt medel mot melanom

En skräddarsydd behandling i tablettform har visat överraskande bra
resultat hos patienter med melanom. Så bra att kontrollgruppen i studien
också erbjuds att få  behandling.

24 jan 2011, kl 12:21
0

Det är ett läkemedel för patienter med tidigare obehandlad metastaserande melanomsjukdom med en särskild genmutation som gör att tillväxtfaktorn BRAF blir högaktiv. Arbetsnamnet för preparatet, som ges i tablettform, är RG7204 och har utvecklats av Roche tillsammans med Plexxikon.

I en internationell fas III-studie med 675 patienter visade sig personer som fick behandling två gånger dagligen med 90 mg RG7204, en längre överlevnad och en längre tid utan att sjukdomen blev värre, jämfört med personer som fick kemoterapibehandling med dakarbazin. De vanligaste biverkningarna var ljuskänslighet, trötthet och ledsmärta. Fullständiga data från studien som går under namnet BRIM3 kommer att presenteras senare i år.

Metastaserande melanom är den mest dödliga formen av hudcancer. Den aktuella mutationen, BRAF V600, finns i ungefär hälften av alla hudcancerfall.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng