Nationell utbildning för apotekstekniker till hösten

En gemensam nationell utbildning för den som vill bli
apotekstekniker har nu fått godkänt av Myndigheten för yrkeshögskolan. Sju
lärosäten har fått okej att starta till hösten.

24 jan 2011, kl 13:23
1

Utbildningen för den som velat läsa till apotekstekniker har under en längre tid varit splittrad med en mängd olika kurser med varierande innehåll och längd. Nu har YH-myndigheten, Myndigheten för yrkeshögskolan gett klartecken till en samlad nationell utbildning som omfattar tre terminer.

Farmaciförbundet har varit drivande bakom att ta fram en enhetlig kursplan och de som i början av 2010 tog kontakt med de största apoteksaktörerna för att diskutera vad en utbildning skulle kunna innehålla.
– Det var en hel del samtal och många olika viljor men i juni enades vi om ett förslag som vi skickade in till YH-myndigeten, säger Göran Ekdahl, marknadskommunikatör på Farmaciförbundet.

I samband med det gjordes en enkät bland aktörerna om vilket behov av apotekstekniker de förväntade sig under åren 2010-2013, en siffra som landade på omkring 1200 stycken.
– Det gör att det känn extra viktigt med enhetlighet. Tidigare har det varit en verklig djungel av olika kurser med och utan certifieringar och med olika innehåll, säger Göran Ekdahl.

Den 18 januari kom beskedet från YH-myndigheten att sju stycken utbildningsanordnare har fått godkänt att till hösten starta apoteksteknikerutbildning;
Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm, Nackademin AB i Solna, Lernia Collage i Linköping, Malmö och Sundsvall, Yrkeshögskolan i Göteborg och Härnösands kommun.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej! Finns distansutbildning till apotekstekniker? Jag bor i Helsingborg och har eget företag. Tack på förhand! Mvh, Mikaela.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng