Nikotinläkemedel ökar

Det såldes nio procent fler förpackningar av nikotinläkemedel under
första delen 2010 än året innan och mest ökar försäljningen i
dagligvaruhandeln. Men antalet rökare tycks inte minska.

25 jan 2011, kl 10:23
0

Försäljningen av nikotinläkemedel i form av tuggummi, sprayer och liknande ökar i Sverige. Enligt siffror som TT tagit fram såldes det 2,7 miljoner förpackningar mellan januari och september förra året till ett värde av 524 miljoner kronor. Det är en tioprocentig försäljningsökning jämfört med året innan.

Siffrorna kommer från Apotekens Service AB och visar också att ökningen är betydligt större i detaljhandeln än på apoteken. Margaretha Haglund på tankesmedjan Tobaksfakta och tidigare tobakspolitisk expert på Statens folkhälsoinstitut menar att en kombination av nikotinläkemedel och rådgivning ofta är bäst när man försöker sluta röka.
– Och om man går till en tobakshandel eller till Ica och köper nikotinläkemedel så är det väl inte så mycket rådgivning man får, säger hon.

Enligt Folkhälsoinstitutet är det däremot oklart om antalet rökare blir färre. Statistik från dem visar att antalet personer som kallar sig före-detta rökare har varit konstant de senaste åren.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng