De ska sitta i nya nämnden mot forskningsfusk

De ska sitta i nya nämnden mot forskningsfusk

Regeringen har utsett de elva medlemmarna i den nya nämnd som ska utreda misstänkt oredlighet i forskning.

6 dec 2019, kl 09:14
0

Den 1 januari träder, som Läkemedelsvärlden rapporterat, en ny lag om god forskningssed och oredlighet i forskning i kraft. Den ger varje forskare ett tydligt ansvar för att följa god forskningssed och forskningshuvudmännen det övergripande ansvaret för att så sker.

Misstankar om forskningsfusk ska anmälas till en nyinrättad nämnd som har Etikprövningsnämnden i Uppsala som värdmyndighet. Nämnden ska göra oberoende utredningar av misstänkt forskningsfusk.

Nu har regeringen utsett ledamöter och ordförande i Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.

De som ska ingå i nämnden är: Justitieråd Thomas Bull (ordförande), Högsta förvaltningsdomstolen, professor Peter Allebeck, Forte och Karolinska institutet, professor Toni Arndt, Gymnastik- och idrottshögskolan, professor Åke Arvidsson, Högskolan i Kristianstad, Senior professor Margareta Fahlgren, Uppsala universitet, professor Eva Forssell Aronsson, Göteborgs universitet, docent Björn Petersson, Lunds universitet, professor Karin Sporre, Umeå universitet, docent Susanne Tornhamre, Karlstads universitet, professor Uno Wennergren, Linköpings universitet, och professor Cynthia de Wit, Stockholms universitet.

Nämnden inrättas 1 januari 2020 samtidigt som de nya reglerna träder i kraft.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng