Annons
KI-forskare överklagar beslut om forskningsfusk
Foto: Sara Heyman

KI-forskare överklagar beslut om forskningsfusk

Tidigare prorektorn vid Karolinska institutet som fälldes för oredlighet i forskning överklagar beslutet.

2 okt 2020, kl 13:40
0

Annons

Forskaren Karin Dahlman-Wright, tidigare prorektor vid Karolinska institutet, fälldes i början av september för oredlighet i forskning vilket Läkemedelsvärlden rapporterade om. Nu överklagar hon beslutet från Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) till förvaltningsrätten.

I överklagandet yrkar Karin Dahlman-Wright att NPOF:s beslut undanröjs eftersom det enligt henne inte finns någon grund för att hon har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Hon begär om anstånd att få komma in med kompletterande handlingar.

Ärendet handlar om artiklar där Karin Dahlman-Wright varit korresponderande författare eller medförfattare. Artiklarna anmäldes till Karolinska institutet och fallet hamnade efter många turer hos NPOF. Nämnden, som startade vid årsskiftet, prövade totalt sju artiklar och ansåg att Karin Dahlman-Wright har gjort sig skyldig till oredlighet i fyra av dessa.

NPOF bedömde ärendet som en allvarlig avvikelse och tog ingen hänsyn till om bildmanipuleringarna påverkade forskningsresultatet. Nämnden ansåg också att hon varit grovt oaktsam och pekade bland annat på att hon har lång erfarenhet av forskning och att hon har varit sisteförfattare för merparten av de aktuella publikationerna.

Karin Dahlman-Wright avgick i fjol från uppdraget som prorektor på grund av oredlighetsärendet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng