Landstingen får inte tillgång till nytt läkemedelsregister

I juni lämnar regeringen över sin proposition om ett nationellt läkemedelsregister till riksdagen. Förslagen följer i stora drag Ekbergs utredning och kommer inte ge landstingen någon tillgång till registret för uppföljning.

1 apr 2004, kl 03:29
0

Annons

Enligt vad Läkemedelsvärlden erfar kommer regeringen att föreslå ett nationellt läkemedelsregister, som ska placeras hos Socialstyrelsen. Det ska i första hand användas till epidemiologisk forskning och till statistisk uppföljning.

Det ska ske genom att uthämtningsdata från Apoteket överförs i avkodat skick till Socialstyrelsen. Apoteket, eller enskilda apotek ute i landet, kommer dock inte i ett första skede ha tillgång till registret. Men enligt uppgifter till Läkemedelsvärlden är detaljerna ännu inte klara om Apoteket ska få tillgång till uppgifterna i registret.

Även den förskrivande läkaren kommer att få tillgång till uppgifterna, under förutsättning att patienten har gett sitt medgivande till detta.

En annan förändring som förväntas i propositionen är att Apoteket kan lagra elektroniska recept under hela receptets giltighetstid. I dag måste patienten be läkaren att skicka ett nytt elektroniskt recept varje gång patienten vill hämta ut ett nytt uttag av preparatet.

Just nu pågår en intern beredning med berörda departement inom regeringskansliet. En remiss kommer i slutet av april att lämnas in till lagrådet för juridisk granskning och den tredje juni förväntas propositionen lämnas in till riksdagen. Beroende på hur riksdagen väljer att behandla propositionen kan den röstas igenom redan inom en månad, eller senare under hösten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng