Annons

Läkemedelsverket polisanmälde Bringwell för olaglig läkemedelsförsäljning

För att fästa uppmärksamhet på det svenska apoteksmonopolet började Bringwell den 30 maj att sälja nikotintugggummi i sin butik i centrala Stockholm. Dagen innan hade media bjudits in att bevittna ?denna akt av civil olydnad?.

19 jun 2001, kl 18:17
0

Annons

Enligt svensk lag får bara apoteken sälja rökavvänjningspreparat. Läkemedelsverkets chefsjurist Anna Maria Åslundh-Nilsson anser att Bringwells brott är solklart.

?Det var ett systematiskt åsidosättande av lagen om handel med läkemedel eftersom försäljningen sker yrkesmässigt och uppsåtligt.

Samma dag faxade Läkemedelsverket in en personlig anmälan mot Bringwells vd Krister Hanner till polisen i Stockholms län.

? Vi valde att inte agera själva utan att polisanmäla. Vårt andra alternativ är att vid vite förbjuda någon att sälja men vi kan inte göra både och, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson.
Under tiden som ärendet handläggs kommer Bringwell att fortsätta sälja produkterna i butiken.

Verket gör det för lätt för sig
Personer som Läkemedelsvärlden har varit i kontakt med anser dock att Läkemedelsverket gör det för lätt för sig genom att polisanmäla och sen avskriva ärendet. Verket skulle ta i med hårdhandskarna och ta sitt ansvar istället för att spela med.

? Eftersom det är en fullt medveten åsidosättning av lagen ser vi allvarligt på det och polisanmälde. Eftersom det nu blir straffbart, upp till två års fängelse, är det här en kraftfull åtgärd, säger Anna Maria Åslundh-Nilsson i en kommentar.

Ärendet är inte prioriterat från polisens sida eftersom det inte innehåller något tvång eller våldshandlingar.

? Anmälan är upprättad och en åklagare kommer inom kort att utses. Åklagaren beslutar sen om förundersökning, säger Per-Ola Eklund på polisen i Stockholm.

Apoteket bryter mot EU:s lagar
Genom försäljningen och polisanmälan vill Bringwell få till stånd en europeisk prövning av det svenska apoteksmonopolet som man anser är ett förlegat och bakvänt system.

? Enligt svensk lag är polisanmälningen ett riktigt beslut men vi anser att Apoteket bryter mot EU:s lagar, säger Bringwells vd Krister Hanner som är beredd att ta ett eventuellt straff.
Samma dag som brottet begicks annonserade Bringwell i bland annat Svenska Dagbladet. I annonsen jämförs Sverige med Nordkorea och Kuba som de enda länder i världen med statsmonopol på försäljning av receptfria läkemedel. Förre finansministern Erik Åsbrink är rådgivare åt Bringwell och upprördes över annonsens utformning.

? Den är osmaklig och ovederhäftig. Jag vill på intet sätt förknippas med denna marknadsföringsåtgärd, sa han till tid-
ningen Resumé.