?Läkemedelsverket bör sänka avgifterna?

Läkemedelsverkets avgifter kan sänkas och regeringens styrning av verket måste förbättras. Det är budskapet i en rapport från Statskontoret.

23 nov 2005, kl 15:42
0

Annons

I rapporten ?Läkemedelsverkets avgifter och målsättning? som Statskontoret tagit fram på uppdrag av regeringen konstateras att Läkemedelsverkets avgifter är för höga.
Problemen har enligt Statskontoret två grundläggande orsaker; regeringens svaga styrning och Läkemedelsverkets bristfälliga ekonomistyrning.

?Till skillnad från nästan alla andra myndigheter är Läkemedelsverket helt avgiftsfinansierat samtidigt som de disponerar intäkterna själva. Verket ligger därmed i praktiken helt utanför regeringens kontroll av budgetprocessen, säger Magnus Enzell, projektledare på Statskontoret i ett pressmeddelande.

? Det kommer att leda till förändringar före Läkemedelsverket och vi funderar på att göra en bredare översyn av verkets uppgifter, säger vårdminister Ylva Johansson till TT.
Vilka åtgärder det blir kan hon i nuläget inte precisera.

Generaldirektör Gunnar Alvan på Läkemedelsverket välkomnar en diskussion om avgifter och ambitionsnivå. Enligt honom är avgiftsförordningen svåröverskådlig och har inte omarbetets på många år.