Annons

Läkemedelspriserna i Grekland rasar

Den grekiska regeringen skär nu rejält i kostnaderna för läkemedel. I veckan ska priserna på cirka 1 500 läkemedel sänkas med upp till 30 procent enligt nyhetsbyrån PharmaTimes.

6 maj 2010, kl 11:41
0

Annons

Den grekiska läkemedelsmarknaden har räknats till en av de mer dynamiska i central- och Östeuropa. Kostnaderna för läkemedel har mellan 2005 till och med 2009 ökat med cirka 64 procent och uppgick förra året till cirka 6.2 miljarder euro.

Men landets
finansiella kris gör nu att regeringen tvingas till stora nedskärningar i subventionssystemet och vad man är beredd att betala för läkemedel.

Läkemedelsanalytiker
varnar nu för konsekvenserna för läkemedelföretagen när den grekiska regeringen beslutat om att de grekiska läkemedelspriserna ska ligga på samma nivå som grannländerna Rumänien och Bulgarien, som bara är en sjättedel av de i Grekland.

Men det är inte bara höga läkemedelspriser som är problemet. Den tidigare regeringen har också enligt premiärminister Papandreou underskattat de skulder som sjukvården har till läkemedelsindustrin. Enligt den europeiska branschorganisationen för läkemedelsföretag, EFPIA är de grekiska myndigheterna skyldiga företagen 6.5 miljarder euro.