Annons

Företagen varnar Obama för prissänkningar

De stora amerikanska läkemedelsföretagen säger sig inte acceptera några prissänkningar för de läkemedel företagen levererar till de statliga amerikanska vårdförsäkringarna.

16 aug 2011, kl 11:31
1

Företagen kom med sin varning i samband med att Obama-administrationen ska minska de offentliga utgifterna med 1 500 miljarder dollar under de närmaste tio åren.

Som ett led
i det beslutet har ledande demokrater meddelat att man vill ha nya förhandlingar med läkemedelsföretagen om prissättningen på läkemedlen inom Medicare- och Medicaidprogrammet. Ungefär 8,8 miljoner amerikaner beräknas idag få del av de två programmen. Medicare ingår i den federala vårdförsäkringen för äldre och funktionsnedsatta, medan Medicaid är ett program för amerikaner med låga inkomster.

Idag betalar
den amerikanska regeringen mer för läkemedlen som förskrivs i Medicare-programmet. Det beror på att priset på läkemedlen inom Medicaid-programmet fastställs i lag, medan priserna på läkemedlen i Medicare förhandlas fram av privata försäkringsbolag och läkemedelsföretagen, enligt en nyligen släppt rapport.
Men bland annat Pfizers vd Ian Reed sa nyligen att företaget motsätter sig några ytterligare förändringar och Merck är inne på samma linje.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Frågan är om företagen har patienternas bästa för ögonen? Vad hande med visionen: “Our business is preserving and improving human life.” som Merck har på sin tjusiga hemsida? Gäller den inte ekonomiskt svaga människor?