Läkemedelslistor på smart-cards skulle ge bättre överblick

ÖVERBLICKEN ÖVER LÄKEMEDELSANVÄNDNINGEN INLÄGG MED ANLEDNING AV LÄKEMEDELSVÄRLDENS TEMA OM FÖRSKRIVNINGSSTÖD (LMV 11/03)

14 nov 2003, kl 14:50
0

För att hantera läkemedelsordinationerna finns en beprövad och enkel metod ? som dessutom inte hotar patientens integritet ? ordinationer på ?smart-card?.Redan för 20 år sedan testadessmart-cards för läkemedelsordinationer i Sverige. Smart-cards har många fördelar; patientens alla ordinationer kan finnas samlade på ett kort, alla förändringar i ordinationerna kan göras i läkemedelslistan på patientens smart-card ? utsättningar, insättningar, förlängningar/förnyanden ? oavsett vilken vårdinstans patienten söker på.

Men det finns motstånd mot införande av smart-cards ? både hos landsting, departement, myndigheter,läkarkåren, och hos Apoteket. Motståndet verkar bottna i två skäl ? att smart-cards inte är tillräckligt ?hype?, samt attdiskussionen inte handlar omöverblicken över ordinationerna utanom maktenöver patienternas läkemedelsanvändning.
Frågan är bara om man är medveten om vem som har makten idag. Utköp av läkemedel mot receptärinteliktydigt med användning ? vilket bland annat de oanvända läkemedelsom återlämnas till apotek vittnar om.Ett litet fåtal av patienterna missbrukar läkemedelsförmånen och svarar för cirka hälften av de oanvända läkemedel som återlämnas till apotek enligt studieresultat som är under publicering.
Det är hög tid attSverige övergeren ålderdomlig och ineffektiv recepthantering och åtminstone förflyttar sigtill 1980-talet!

Anders Ekedahl
disputerad leg. apotekare

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng