Läkemedelskostnader spås skjuta i höjden

Läkemedelskostnaderna globalt kommer att öka med 30 procent till år 2020, enligt en ny prognos.

18 nov 2015, kl 12:23
0

Annons

Den globala läkemedelsutgiften kommer att uppgå till 1 400 miljoner dollar år 2020, vilket motsvarar 12 biljoner svenska kronor (12 000 miljarder). Det visar en prognos från det internationella analysinstitutet IMS Health. Anledningen till kostnaden uppges vara en ökad vårdtillgång och dyra nya läkemedel mot cancer och andra sjukdomar.

Globalt kommer över 225 nya läkemedel att införas inom en femårsperiod, enligt rapporten som släpptes i dag. Av dessa kommer en tredjedel av alla läkemedel att vara cancerläkemedel.

Sjukdomsbehandlingar år 2020 förväntas förändras av det ökande antalet innovativa läkemedel mot cancer, hepatit C, autoimmuna sjukdomar, hjärtsjukdomar och en rad sällsynta sjukdomar. Under de kommande fem åren förväntas 75 nya särläkemedel vara tillgängliga inom ett dussintal behandlingsområden, där behandling i dag är begränsad eller där det inte finns några behandlingsalternativ.

Den globala medicinanvändningen beräknas uppgå till 4,5 trillioner (4 500 miljoner) doser inom fem år, vilket är en uppgång med 24 procent från i dag. Den största ökningen av läkemedelsanvändningen de närmsta fem åren tros ske på tillväxtmarknader som Indien, Kina, Brasilien och Indonesien och motsvara nära hälften av den totala ökningen.

Enligt prognosen kommer mer än hälften av världens befolkning att leva i länder där medicinanvändningen överstiger en dos per person och dag år. Detta är en ökning med 31 procent sedan 2005. Anledningen är att klyftan mellan redan utvecklade marknader och marknader under tillväxt runt om i världen minskar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng