?Läkemedelsindustrins vinstjakt kostar dem livet?

Varje år dör 14-15 miljoner människor av smittsamma sjukdomar trots att det i många fall finns effektiva läkemedel. Men dagens handels- och forskningspolitik begränsar tillgången till livsnödvändig medicin.

20 nov 2006, kl 16:56
0

Annons

Det framgår av en studie som publiceras idag: Öppna sår i den globala politiken – Forskning, handelsavtal och tillgången till medicin.

– Vi vill ge en aktuell summering av de konsekvenser som internationella handelsregler och forskningspolitik har när det gäller tillgången till mediciner för sjukdomar som främst drabbar människor i utvecklingsländer, och samtidigt lägga fram rekommendationer för vad svenska politiker kan göra för att förbättra situationen, säger Göran Eklöf som gjort studien på uppdrag av Afrikagrupperna, Diakonia, Forum Syd och Läkare Utan Gränser.

Skälen till att människor saknar tillgång till mediciner som kan rädda liv är många. Ett av dem är att läkemedelsbolagen tar ut priser som varken vården eller den enskilde patienten i fattiga länder har råd att betala. Rådande patentregler bidrar till de höga priserna.

För vissa sjukdomar finns emellertid inga effektiva och säkra läkemedel. Eftersom dessa nästan uteslutande drabbar fattiga människor i fattiga länder, som inte har råd att betala vad det kostar ens när det handlar om att rädda liv, så investerar den marknadsbaserade läkemedelsindustrin inte i forskning och utveckling av mediciner mot dessa sjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng