Läkemedelsföretag enas om global öppenhetspolicy

Läkemedelsindustrins internationella branschorgan har enats om en global policy om öppenhet kring resultat från kliniska studier.

13 jan 2005, kl 14:56
0

Annons

Enligt ett pressmeddelande från Lif innebär överenskommelsen att läkares och patienters behov av information om pågående kliniska prövningar i framtiden ska tillgodoses genom offentliga prövningsregister. Enligt Lif ska en sådan databas byggas upp av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMEA.

När ett läkemedel kommit ut på marknaden, oavsett var det skett i världen, skall de kliniska prövningar som genomförts på preparatet göras tillgängliga för alla, oavsett resultat. Detta ska enligt Lif "lämpligen ske på det forskande företagets webbsida". Dessa webbsidor ska kunna nås från Lifs portal Fass.se.

Tidiga så kallade explorativa studier undantas i den internationella överenskommelsen.

? Det ligger i tiden med ökad öppenhet. Alla har legitim rätt till information om den vetenskapliga bakgrunden för nya och gamla läkemedel. Vi hoppas också att industrins nya filosofi även kommer att påverka det svenska Läkemedelsverkets praxis för utlämnande av dokumentation, säger Richard Bergström, vd för Lif, i pressmeddelandet.

? Den överenskommelse som nu finns på global nivå innehåller i
princip de komponenter som Lif lanserade i Sverige i höstas, säger Richard Bergström till nyhetsbrevet Pharma Online.

I höstas krävde redaktörer för elva medicinska tidskrifter att alla studier som publiceras i deras tidskrifter framöver i förhand måste registreras i offentliga register (se artikel länkad i högermarginal).

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng