Läkemedel rår inte på hjärtsvikt

Äldre patienter som lider av en viss typ av hjärtsvikt blir inte bättre
av behandling med de vanligaste hjärtmedicinerna. Dessutom finns det en
risk för ökad dödlighet efter behandling med diuretika och digitalis.
Det rapporterar amerikanska forskare i en studie som publicerats i
American Journal of Cardiology.

12 mar 2009, kl 16:02
0

Amerikanska forskare har velat studera effekterna hos äldre patienter som behandlas för hjärtsvikt. Patienter som är äldre än 80 år brukar sällan ingå i kliniska studier. Läkemedelsmetabolismen blir långsammare med åldern och äldre individer tar ofta många läkemedel. Risken för biverkningar är därför stor hos de äldre, skriver artikelförfattarna.

Forskarna undersökte 142 fall av hjärtsvikt med delvis bibehållen pumpkapacitet hos äldre patienter. Den typen av hjärtsvikt innebär att hjärtat endast kontraherar, vilket gör att blodet inte kan strömma in i hjärtkammaren. Det är vanligt förekommande hos äldre individer och bland dem som lider av fetma. Dödligheten är väldigt hög.

Patienterna som deltog i studien följdes i fem år. Deras hjärtsvikt behandlades med statiner, ACE-hämmare, betablockerare, diuretika, kalciumblockerare, digitalis och nitrater. Vid slutuppföljningen hade 69 procent av patienterna avlidit. Forskarna fann att inget av de läkemedel som användes hade någon positiv och statistiskt signifikant effekt. Patienter som fick diuretika och digitalis löpte även högre risk att dö än de som fick andra läkemedel.

Artikelförfattarna efterlyser större försiktighet när det gäller förskrivning av hjärtmediciner till äldre, framförallt digitalis och diuretika. De påpekar att deras resultat tyder på att det behövs mer forskning kring äldre patienter och läkemedelsanvändning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng