Ämne från magnolia effektivt mot blodproppar

Ett ämne som utvinns ur magnoliaträd kan användas för att förebygga blodproppar hos hjärtpatienter som genomgått ballongvidgning. Amerikanska forskare har testat det nya läkemedlet i en fas II studie och en internationell fas III studie har påbörjats.

12 mar 2009, kl 17:06
0

Magnoliabark har traditionellt använts inom kinesisk medicin för att behandla ett flertal sjukdomar. Nu har ett av ämnena från magnoliaträd visat sig vara ett effektivt läkemedel i en vetenskaplig studie som publicerats i Lancet.

Det nya läkemedlet heter SCH 530348 och har utvecklats av läkemedelsföretaget Schering-Plough för behandling av blodproppar. Blodproppar är ett stort problem hos hjärtpatienter som genomgår ballongvidgning. Vanligtvis får patienterna acetylsalicylsyra och andra blodförtunnande medel. Behandlingen förebygger oftast blodproppar, men svåra blödningar kan också uppstå och försämra prognosen för patienterna.

I den aktuella studien lottades 1053 hjärtpatienter till att få SCH 530348 eller placebo. Forskarna testade flera olika doser av SCH 530348 och fann att det nya läkemedlet var både säkert och effektivt för att behandla blodproppar. Blödningsfrekvensen hos patienterna ökade inte som följd av behandlingen, inte heller när de fick tilläggsbehandling med acetylsalicylsyra.

SCH 530348 tycks kunna hämma en av de viktiga funktionerna hos proteinet trombin, nämligen aktivering av blodplättar som hjälper till vid koagulering. Men samtidigt kan trombin fortfarande aktivera fibrin, som har en viktig funktion för sårläkningen.
Forskarna väntar nu på resultat från fas III studien för att kunna bekräfta sina fynd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng