Annons

4 MINUTER MED… Barbro Westerholm

Ordförande i Sveriges Pensionärsförbund, som har föreslagit att det inrättas äldrevårdcentraler, liknande barnavårdscentraler.

14 nov 2003, kl 15:25
0

Annons

Vad är en äldrevårdcentral?

? Det är en parallell till barnavårdscentraler men ska bara ta hand om äldre personer och deras sjukdomar, sjukgymnastik, rehabilitering och liknande. Det blir också en möjlighet att samla kompetens kring geriatriken.Varför behövs det?

? Därför att äldre personer är mer komplicerade än både barn och yngre vuxna. Dessutom behandlas många äldre fel i dag, plus att de inte alltid får den behandling som de behöver.Vem ska arbeta där?

? Det behövs speciell kompetens från olika yrkesgrupper som geriatriker eller allmänläkare med geriatrisk kompetens, sjuksköterska, sjukgymnast och kurator. Till dessa kan även farmacevtiska insatser knytas från närliggande apotek samt tandläkarresurser. Jag tror att det här också kan leda till att geriatriken får en tydligare plats och högre status inom sjukvården.Hur ska det genomföras?

? Det ska göras i primärvården genom att omfördela resurser, inte genom tillskott av resurser. På de större orterna med stort patientunderlag kan det inrättas speciella vårdcentraler bara för äldre. Men på mindre orter kan det istället lösas med att det inrättas som speciella avdelningar eller vårdteam på vanliga vårdcentraler. Dessutom tycker jag att äldrevårdcentralerna ska ha ansvar även för insatser i speciella boenden för äldre, så att patienterna inte alltid måste in till akuten.Var kommer det att finnas äldrevårdcentraler?

? Som det ser ut nu kommer den första att inrättas i Solna, där är beslutet redan taget.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng