Annons

Läkare vill införa barnvaccination mot hepatit B

Sverige bör införa allmän barnvaccination mot hepatit B. Det skriver sex infektions- och smittskyddsläkare i en debattartikel.

4 nov 2011, kl 12:38
0

I debattartikeln skriver läkarna att världshälsoorganisationen WHO redan 1991 rekommenderade alla länder att införa allmän barnvaccination mot hepatit B. Men det har ännu inte införts i Sverige, som än så länge bara vaccinerar riskgrupper samt barn med minst en utomeuropeisk förälder. Norrbottens län blev i slutet av september först med att införa gratis allmän barnvaccinering mot hepatit B, och i flera landsting erbjuder man vaccination mot betalning.

Men läkarna tycker att det är dags att införa gratis vaccinering för alla barn, för att få en jämlik vård samt för folkhälsan. Att införa allmän vaccinering mot hepatit B skulle kosta ungefär tolv miljoner kronor årligen, men att det vägs upp av minskade samhällskostnader till följd av färre hepatit B-infekterade.

I Sverige smittas drygt 200 personer årligen av hepatit B. Enligt läkarna har insatserna mot riskgrupper inte minskat antalet fall. Hepatit B smittar främst genom sexuella kontakter eller intravenöst missbruk och orsakar en inflammation i levern.