Ovanligt mycket mycoplasma

Förra året fanns det ovanligt mycket mycoplasma i Sverige. I år finns det troligtvis ännu mer enligt Smittskyddsinstitutet.

4 nov 2011, kl 13:12
0

Annons

Laboratorierna i Sverige rapporterar ovanligt mycket mycoplasma. Det gör även de andra nordiska ländernas laboratorier. Men Smittskyddsinstitutet tror att utbrottet kommer att klinga av till nästa år, eftersom en dansk studie visar att man brukar se höga toppar under två år, och att det sedan minskar.

Mycoplasmainfektion ger svalgirritaion, nästäppa och huvudvärk. Ungefär tio procent av de smittade utvecklar lunginflammation. Mycoplasma är den vanligaste orsaken till lunginflammation bland unga vuxna i Sverige. Smittskyddsinstitutet rekommenderar endast att bara de svårt sjuka ska få antibiotika eftersom infektionen i de flesta fall självläker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng