Lägre risk med förebyggande tamoxifen

Tamoxifen kan minska risken för cancer i det andra bröstet hos kvinnor med mutation i generna BRCA1 eller BRCA2.

19 aug 2013, kl 10:24
0

Kvinnor med mutation i generna BRCA1 eller BRCA2 löper en högre risk att utveckla bröstcancer än kvinnor utan mutationen. Förebyggande åtgärder kan vara att operera bort brösten eller äggstockarna. Nu visar en studie att förebyggande behandling med tamoxifen kan minska risken för cancer i det andra bröstet, hos kvinnor som redan haft bröstcancer.

Forskarna analyserade resultaten av tre studier där det totalt ingick 1 583 kvinnor med mutation i BRCA1-genen och 881 med mutation i BRCA2-genen som haft cancer i det ena bröstet. Efter diagnostillfället fick 24 procent av BRCA1-gruppen och 52 procent av BRCA2-gruppen behandling med tamoxifen. Patienterna följdes i snitt i åtta år och under den tiden utvecklade 24 procent av BRCA1-kvinnorna och 17 procent av BRCA2-kvinnorna cancer i det andra bröstet.

Resultaten visar att tamoxifen minskade den risken. Hos kvinnor med BRCA1-mutationen minskade risken med 62 procent och hos kvinnor med BRCA2-mutationen minskade risken med 68 procent. Det fanns också en lägre risk oavsett om kvinnornas första bröstcancertumörer var östrogenpositiva eller inte.

Forskarna menar att fler studier behövs för att säkerställa det positiva sambandet, men att tamoxifenbehandling bör övervägas även för patienter med BRCA1- eller BRCA2-mutationer som ännu inte utvecklat bröstcancer. 

Storbritannien kommer enligt nya riktlinjer att erbjuda kvinnor som löper hög risk att drabbas av bröstcancer förebyggande tamoxifenbehandling. Enligt Reuters tycker The American Society of Clinical Oncology att förebyggande behandling under fem år bör övervägas.

Studien är publicerad i Journal of Clinical Oncology.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng