Blir närsjukvårdsdirektör i Östergötland

Monica Hagman blir ny närsjukvårdsdirektör i Landstinget Östergötland och lämnar Apoteket efter 33 år. För mycket fokus på detaljhandel är en bidragande orsak.

19 aug 2013, kl 09:04
0

Den 1 november blir Monica Hagman närsjukvårdsdirektör för östra närsjukvårdsområdet i Landstinget Östergötland. Därmed lämnar hon apoteksbranschen efter 33 år på Apoteket AB.
– Jag har fått ett intressant och utmanande erbjudande. I alla mina yrkesverksamma år har jag arbetat mycket med vårdsamarbeten och känner mig hemma i hälso- och sjukvårdssammanhang. 

Den nya tjänsten innebär bland annat ansvar för primärvård, medicinklinik, akutklinik, psykiatri och geriatrik. 
– Vården är organiserad på ett intressant sätt i Östergötland. Jag vill nu arbeta för att åstadkomma en tillgänglig, effektiv och patientsäker vård där. På samma sätt som inom Apoteket kommer jag att ha fokus på kompetensutvecklingsfrågor. Kompetensutveckling är en viktig investering.

Monica Hagman började som informationsapotekare och har under åren haft flera chefs- och direktörsroller och har varit medlem i Apotekets företagsledning. Idag är hon tjänsteansvarig inom affärsutveckling. 

Ett annat skäl till att hon byter arbetsplats är också hur apotekens roll förändrats efter omregleringen av apoteksmarknaden.
– Jag tycker att apoteken ska ses som en självklar aktör av hälso- och sjukvården. Men i samband med omregleringen har pendeln slagit över allt för mycket åt detaljhandelshållet. Det går åt rätt håll igen, men det går alldeles för långsamt.

– Apotekens roll för trygg och säker läkemedelsanvändning kan utvecklas. Men det måste stöttas politiskt, bland annat genom ersättning till apoteken för farmacevtiska tjänster. Det finns en enorm kompetens inom apoteken som man inte tar vara på idag.  

Det är med blandade känslor Monica Hagman lämnar Apoteket.
– Jag är glad och hedrad att jag fått det här erbjudandet. Det ska bli jättespännande att ta sig an en ny roll i en ny organisation. Men jag kommer självklart att sakna mina gamla kollegor och arbetet inom apoteksbranschen. Jag tycker att apoteken är en enormt viktig del av samhället och hoppas innerligt att potentialen i rådgivning på apotek tas bättre tillvara i framtiden. Jag ser det som en överlevnadsfråga för branschen, annars blir apoteken en trist distributionskanal. Alla kundmätningar och utvärderingar av omregleringen visar också att kunder vill träffa kompetent personal som ger trovärdiga råd på apoteken.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng