Metformin kopplas till lägre dödsrisk

Män med prostatacancer som också behandlas med metformin mot diabetes har lägre risk att dö av sin cancer, antyder en ny studie.

16 aug 2013, kl 10:35
1

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Runt en tredjedel av cancer som drabbar män är prostatacancer och 2011 fick nästan 10 000 män diagnosen, enligt Socialstyrelsen.

Forskare har nu funnit att män med prostatacancer som även behandlas med metformin mot diabetes har en signifikant lägre dödsrisk. I en studie, publicerad i Journal of Clinical Oncology, använde sig forskarna av Ontarios diabetesdatabas och Ontarios cancerregister för att identifiera 3 847 män som fått en diabetesdiagnos innan de fick prostatacancer mellan den 1 mars 1997 och 31 mars 2008.  Männens medianålder vid diagnos var 75 år. Genom en läkemedelsdatabas tog forskarna reda på längden på metforminbehandlingen, samt vilka andra diabetesläkemedel eller statiner de behandlades med.

Männen följdes i snitt under fyra och ett halvt år. Under den tiden dog 1 343 män, varav 291 av prostatacancer. De män över 66 års ålder som behandlades med metformin hade över tid en signifikant lägre risk att dö av sin cancer. För varje sex månader som männen behandlades med metformin löpte 24 procents lägre risk att dö av prostatacancer. Forskarna fann även en liknande minskning i den totala dödsrisken under sex månader, men den fanns inte kvar över tid. Det fanns inget samband mellan lägre dödsrisk och andra diabetesläkemedel. 

Enligt forskarna antyder resultatet att metformin bör vara en prioriterad behandling för diabetiska män som även har prostatacancer. Forskarna har inte studerat om metformin kan fungera på liknande sätt hos prostatacancerpatienter som inte har diabetes, men planerar en sådan studie, skriver Reuters. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej Amina, mycket intressant att läsa denna artikel eftersom min man sedan ett par år tillbaks har blivit ordinerar metformin av sin läkare. Dock ej kopplat till prostatacancer men däremot såklart mot diabetes. Har i en någon tidigare studie (tyvärr har jag tappat bort viken och var jag läste den) att prostatacancer blir vanligare och vanligare bland äldre män, kanske just därför att vi blir äldre(?). I så fall verkar det ju nästan som om att alla män som har drabbats av diabetes och blivit ordinerade metformin har fått en dubbel tur. Det får hjälp mot diabetes och de får en lägre risk att dö av cancer. Jag var först lite tveksam till att min man skulle börja med metformin alltså, eftersom jag är lite tveksam till läkemedelöverhuvud taget. Särskilt när det inte är något uppenbart akutbehov av det hela. Denna typ av läkemedel är ju inget man ser eller känner någon direkt effekt av omedelbart, utan det handlar ju helt enkelt om en minskad risk att insjukna många år längre fram. Hoppas på fler studier av denna oväntade effekt av metformin. /S E

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng