Lagliga apotekskryss införs

Regeringen har nu beslutat att E-hälsomyndigheten ska skapa en funktion för apotekskryss.

22 apr 2014, kl 09:15
2

Läkarna kan idag genom ett så kallat förskrivarkryss hindra utbyte av läkemedel på apotek. Farmaceuterna har också möjlighet att förhindra ett utbyte. Men den möjligheten är idag inte reglerad i lag, utan finns bara omnämnd som en möjlighet.

Men i regeringens proposition ”Ökad tillgänglighet och mer ändamålsenlig prissättning av läkemedel” föreslås att möjligheten till farmaceutkryss förtydligas. 
Nu har E-hälsomyndigheten fått regeringens uppdrag att tekniskt implementera farmaceutkryssen, förutsatt att riksdagen godtar förslaget.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. På önskelistan står även att en annan regel tas bort eller anpassas till verkligheten! Den regeln som gör så stor skillnad mellan vad dr valt att skriva för läkemedel ur generikagurpp, det vill säga den regeln som gör att:
  – den som har Panodil förskrivet får Panodil med merkostnad medan
  – den som har Alvedon på receptet men vill ha Panodil får denna vara helt utanför förmånen.

  Jag anser att kundens val att välja annan produkt än månadens vara alltid ska enbart bli en merkostnad för kunden/patienten..

  Detta då dr ej förskriver med så stor omsorg gällande kundens önskningar mellan olika preparat t ex Panodil eller Alvedon..

  Drar ytterligare ett exempel:
  Ofta har kunden vid första tillfället redan bytt till billigaster preparatet, låt säga ett preparat från t ex KRKA. Då patienten är förstagångsanvändare har de inga preferenser kring vilken generika de vill ha. Men sen när ordinationen fortföljer kan de vilja ha SAMMA som förra gången och då annan vara är billigast blir det att SAMMA preparat som första gången är varken det som är på förskrivningen eller periodens vara!

  Och det är väldigt tröttsamt att över huvudtaget försöka förklara att för att få SAMMA som förra gången måste kunden betala hela läkemedlets kostnad utanför högkostnadsskyddet!! Eller STÖRA läkaren och be hen att göra en förskrivning med den önskade generika varianten. För att efter detta se till att ett apotek beställer hem och efter detta komma till apoteket för att hämta ut önskad generika variant! Komplicerat?? JA!

  Snälla låt apoteken ha frihet att expediera med merkostnad eller apotekskryss helt oavsett vilket av alla generika som står förskrivet..

  Vilket oftast är Actavis – som är längst upp i alfabetet. 😛

  Annars kräver jag bättre “ordning” och utbildning till förskrivarna kring hela generikasystemet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng