Kritik mot girig industri

I USA har kritiken varit mycket hård mot läkemedelsindustrin den senaste tiden. Höga löner och patentstrider har sänkt förtroendet, men inte i Sverige.

18 feb 2003, kl 11:23
0

Annons

Läkemedelsindustrin har fått ta emot mycket kritik de senaste åren. Höga löner, höga priser och patentgräl med fattiga länder som vill ha tillgång till billiga läkemedel (se LMV 1-2/03) är några exempel.

Amerikanska opinionsundersökningar har visat att kritiken har sänkt allmänhetens förtroende för industrin. Men Läkemedelsindustriföreningen i Sverige, Lif, ser snarare motsatsen i sin senaste undersökning från oktober-november förra året. Även svenska medier har uppmärksammat striderna kring patent på hivläkemedel. Håkan Mandahl, vice vd på Lif, tycker att det säger mer om tidningarnas agenda än folkets åsikter.

? Jag tror varken att allmänheten eller folk inom sjukvården tycker att det är något konstigt med patent. De förstår att det är nödvändigt för att få fram läkemedel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng