Kraftsamling ska ge Europas läkemedels-
forskare vind i seglen

Ett nytt initiativ från den europeiska farmacifederationen EUFEPS ska få EU:s läkemedelsforskare att dra åt samma håll.

12 jun 2001, kl 16:35
0

Annons

I november 2000 utgick en intresseförfrågan från EU-kommissionen om integrerade forskningsprojekt med anknytning till funktionsgenomik.

Den europeiska farmacifederationen EUFEPS (European Federation fot Pharmaceutical Sciences) initierade som svar på detta ett konsortium med fokus på läkemedels absorption, metabolism, toxicitet och fördelning i kroppen från ett proteinperspektiv.

I konsortiet ingår universitet från Österrike, Belgien, Danmark, Tyskland, Finland, Italien, Holland, Storbritannien och Sverige (Magnus Ingelman-Sundbergs forskargrupp vid Karolinska institutet). Flera myndig- heter deltar också liksom läkemedelsföretagen GlaxoSmithKline, Janssen och Novo Nordisk.

Konstellationen har begärt 7,5 miljoner euro för projektet, som bland annat syftar till att kartlägga läkemedelsrelaterade molekylära mekanismer och genetiska polymorfismer hos proteiner som har betydelse för läkemedels transport och bio- transformering. Konsortiet kan ses som ett steg i samma riktning som det större New Safe Medicines Faster-initiativet (se sid 46).

? I ett globalt perspektiv är dessa satsningar något helt nytt som på sikt kan göra Europa mer konkurrenskraftigt. På andra sidan Atlanten följer man utvecklingen noggrant, säger Hans Lindén, koordinator vid EUFEPS- sekretariatet i Stockholm.

Den 5 maj lämnar EU-kommissionen besked om projektförslaget från EUFEPS gått vidare till den andra ansökningsomgången, som kommer att äga rum i höst.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng