Annons

Kosttillskott bakom dödsfall

Kosttillskottet Fortodol har visat sig innehålla en läkemedelsubstans,
nimesulid, som kan leda till allvarlig leverpåverkan. Efter att
Läkemedelsverket tagit del av flera fall där patienter blivit
allvarligt sjuka och till och med dött går nu myndigheten ut med en
kraftig varning för preparatet.

25 feb 2009, kl 13:31
1

Annons

Fortodol är ett kosttillskott som sålts i Sverige sedan 2004 och sedan dess har totalt 240 000 burkar med preparatet sålts i Sverige och Norge. Men preparatet innebär en allvarlig säkerhetsrisk. I Norge har det norska läkemedelsverket fått kännedom om fem fall av leverpåverkan, varav ett ledde till döden, där händelsen kan härledas till Fortodol. I Sverige har Läkemedelsverket sett fyra fall av leverpåverkan hos personer som ätit Fortodol.

Analyser av Fortodol har visat att det innehåller substansen nimesulid som sedan tidigare är känd för att kunna ge allvarliga biverkningar på levern. Läkemedelsverket hittade substansen i två av nio analyserade burkar. Substansen har aldrig blivit godkänd i Sverige och Läkemedelsverket uppmanar nu alla som äter Fortodol att sluta med det omedelbart.
? Om man har symptom som dålig aptit, illamående, kräkningar, buksmärta, trötthet, mörkt urin eller gulfärgad hud bör man kontakta sjukvården för att undersöka sin lever, säger Barbo Gerdén på Läkemedelsverket i ett uttalande från myndigheten.

Fortodol säljs som hjälp mot ledvärk, muskelbesvär och huvudvärk. Det gör att människor sannolikt använder preparatet under en längre tid vilket är extra oroande menar Läkemedelsverket. I de länder där nimesulid är godkänt får det endast förskrivas i maximalt 30 doser, Fortodol har sålts i förpackningar med upp till 100 kapslar.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer