Varning: risk för stroke med bantningsmedel
Läkemedelsverket varnar för bantningsmedlet "Natural Max Slimming" som sålts till svenska personer via Facebook. Medlet innehållet en substans som kan öka risken för stroke. Bild: Läkemedelsverket.

Varning: risk för stroke med bantningsmedel

Läkemedelsverket varnar för bantningsmedlet ”Natural Max Slimming” som säljs i grupper på Facebook.

4 mar 2019, kl 12:06
0

Annons

Bantningsmedlet ”Natural Max Slimming”, som inte är ett godkänt läkemedel, innehåller den blodtryckshöjande substansen sibutramin, visar Läkemedelsverkets analyser. Intag av substansen kan innebära en risk för hjärtkärlproblem och stroke och bantningspillren kan också vara farliga att kombinera med andra läkemedel, varnar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Substansen sibutramin har tidigare ingått i godkända bantningsläkemedel, men de drogs tillbaka från marknaden 2010 av säkerhetsskäl.

Analysen visade att ”Natural Max Slimming” även innehöll fenolfalein – ett ämne som tidigare använts som laxermedel men som misstänks orsaka cancer

”Natural Max Slimming” har enligt Läkemedelsverket sålts till personer i Sverige via en facebookgrupp.

För några år sedan analyserade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA en produkt med samma utseende som den nu analyserade ”Natural Max Slimming”. Den visade sig innehålla sildenafil, som är den aktiva substansen i Viagra, sibutramin (som i nuvarande fall) och det antidepressiva läkemedlet fluoxetin.

Läkemedelsverket uppmanar nu konsumenter att vara försiktiga vid köp av bantningspiller och att inte handla från anonyma försäljare.

”Det är vanligt att bantningsmedel är spetsade med läkemedelssubstanser, trots att de framställs som ”all natural”, skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng