Konkurrensen om läkemedelsgenomgångar ökar

Den nybildade företaget qp medtech erbjuder landsting och kommuner läkemedelsnära tjänster som läkemedelsgenomgångar på distans. Enligt företaget ska det förenkla arbetet och spara tid för läkarna.

24 jan 2007, kl 16:50
0

Trots att behovet är stort genomför Apoteket inte mer än cirka 10 000 läkemedelsgenomgånger per år. Den vanligaste anledningen till att läkemedelsgenomgångar inte genomförs är att det tar för lång tid.
En ny modell har prövats på äldreboendet Ekbacken i Sundbyberg, som drivs av Röda Korsets sjukhus. Efter projektet har sjukhuset beslutat att modellen och IT-stödet ska införas på alla särskilda boenden där Röda korset står för läkarkompetensen. Läkemedelsgenomgångar ska genomföras vid varje inskrivning och där ska ett externt expertcentrum som drivs av qp medtech anlitas. Därefter ska genomgångar göras minst en gång om året för alla patienter och då kan ett enklare datorbaserat program användas.
– Teamgenomgångar är naturligtvis att föredra, men det är inget som hindrar att man arbetar med båda modellerna, säger Pär Börell, vd på qp medtech.

Han menar att flexibiliteten är en av fördelarna med deras modell. En annan fördel är att utlåtandena om den äldre patienten blir direkt åtkomliga för all personal.
– Ett problem på särskilda boenden är att personalen är anställd av flera olika arbetsgivare som använder olika system för patientdata, säger han.
Läkemedelsgenomgångarna på distans görs av Johan Fastbom, klinisk farmakolog och en av delägarna i företaget. På sikt hoppas företaget kunna anställa ytterligare personal som kliniska farmakologer eller farmacevter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng