Kombination mot hepatit godkänns

Ett nytt kombinationspreparat för behandling av hepatit C är på väg mot godkännande.

15 okt 2014, kl 10:20
0

Det är läkemedelsföretaget Gilead som lanserar Harvoni. Det är ett preparat som kombinerar den redan godkända substansen sofosbuvir (Sovaldi) med en ny aktiv substans, ledipasvir.

Preparatet godkändes nyligen i USA och är nu också på väg mot ett godkännande i Europa. EMA:s vetenskapliga kommitté, CHMP, har arbetat extra snabbt för att ta fram en rekommendation och nu ligger beslutet för godkännande hos EU-kommissionen. Den snabba handläggningen från CHMP är reserverad för bedömning av läkemedel som anses vara av stort värde för folkhälsan.

Godkännandet bygger på resultat från tre studier med totalt 1 518 patienter som tidigare inte behandlats för sin infektion eller där den inte fungerat. I försöken jämfördes behandlingen med eller utan tillägg av ribavirin.I studierna blev minst 94 procent av deltagarna virusfria oberoende av tillägg med ribavirin.

I USA beräknas en behandling på tre månader kosta närmare 100 000 dollar. I USA lever cirka tre miljoner människor med hepatit C, i Sverige cirka 50 000

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng