Fortsatt subvention för Cerezyme

Kammarrätten ger, liksom tidigare förvaltningsdomstolen, TLV bakläxa när det gäller uteslutning av läkemedlet mot Gauchers sjukdom.

15 okt 2014, kl 12:00
0

Sommaren 2012 beslutade TLV att Cerezyme, för behandling av den mycket ovanliga sjukdomen Gauchers sjukdom, inte skulle subventioneras då behandlingen inte bedömdes kostnadseffektiv.

Företaget Genzyme överklagade till förvaltningsrätten som gav företaget rätt, med hänvisning till att uteslutning riskerade behandlingen för mycket svårt sjuka.Och nu bekräftar Kammarrätten förvaltningsdomens utslag.

Kammarrätten skriver i sitt domslut att frågan i målet behandlat om TLV har haft grund för att utesluta Cerezyme ur läkemedelsförmånerna med hänvisning till att behandlingen inte kan anses kostnadseffektiv till det nuvarande priset. Enligt TLV är den beräknade kostnaden 4 700 000 kronor per år för en person som väger 70 kilo. 
Men vare sig Kammarrätten eller förvaltningsdomstolen tar egentligen ställning till kostnadseffektiviteten. Domstolarna konstaterar att priset är mycket högt samtidigt som det inte finns någon annan behandling.

Enligt Kammarrätten finns det i utredningen inte något som tyder på att företaget ska ha villkorat deltagande i förmånssystemet med ett visst pris. Domstolen anser därför att TLV skulle ha beslutat om prissänkning istället för uteslutning ur förmånen.
På TLV analyserar man nu domen och kommer i slutet av månaden fatta beslut om man ska försöka få utfallet prövat i Högsta förvaltningsdomstolen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng