Annons

Kan ge hudskador hos prematura

Klorhexidin kan ge allvarliga hudbiverkningar hos för tidigt födda barn. Men man avråder inte från användning, eftersom det är viktigt att försöka undvika infektioner hos barnen.

27 okt 2014, kl 09:31
0

Foto: iStockphoto

EMAs säkerhetskommitté PRAC inledde i somras en granskning av klorhexidinprodukter för huddesinfektion då det kommit flera rapporter om svåra hudbiverkningar. Företag som marknadsför klorhexidinprodukter ombads skicka in fallrapporter.

PRAC identifierade ett 40-tal fall där klorhexidin gett alltifrån hudutslag till kemiska brännskador och hudavlossning, skriver Läkemedelsverket. Det var främst barn som fötts före vecka 32 och där användning skett under de två första levnadsveckorna som fick de svåra biverkningarna.

Hudskadorna hade oftast skett när stora mängder klorhexidinlösning använts och blivit kvar vid naveln eller när barnet legat på indränkta förband. PRAC kunde inte dra några slutsatser om det fanns någon skillnad mellan alkohol- eller vattenbaserade lösningar eller om koncentrationen påverkade.

Men eftersom effektiv hudvård är viktigt för att undvika allvarliga infektioner och det inte finns något alternativ, avråder PRAC inte från användning hos för tidigt födda barn. Men vårdpersonal ska undvika att låta stora mängder lösning bli kvar på huden eller i hudveck. Det är också viktigt att se till att barnets hud inte utsätts för långvarig kontakt med förband som är indränkt i klorhexidinlösning, skriver myndigheten.

Det finns idag inga tydliga rekommendationer för vilka antiseptika som bör användas till spädbarn eller för tidigt födda barn, varken i Sverige eller internationellt. De flesta klorhexidinprodukter saknar rekommendationer i produktinformationen om hur de bör användas hos barn, enligt Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng