EMA vill återanvända antibiotikum
Det blir allt vanligare med resistenta bakterier. Foto: iStockphoto

EMA vill återanvända antibiotikum

Ett gammalt sällan använt antibiotikum som verkar mot resistenta bakterier kan användas igen genom nya rekommendationer.

28 okt 2014, kl 09:46
0

Polymyxiner är en grupp antibiotika som innehåller kolistin eller kolistimetat och har funnits tillgängliga sedan 1960-talet. Användningen har varit begränsad efter att nya preparat med färre biverkningar nådde marknaden.

Just tack vare att medlen använts så lite är det ovanligt att bakterier är resistenta mot dem. Därför har intresset ökat för att kunna använda polymyxiner i speciella fall.

För att underlätta en säker behandling med gruppen av läkemedel har nu EMAs vetenskapliga kommitté, CHMP gjort en genomgång av effekt och säkerhet samt sammanfattat nya behandlingsrekommendationer. Framförallt behövde doseringen och information om farmakokinetiska egenskaper uppdateras.

Sammanfattningen gäller produkter som antingen injiceras eller som inhaleras för upptag i lungorna. Väldigt lite av läkemedlen kan tas upp i mag-tarmkanalen. Oral behandling är därför bara aktuellt då man vill att medlet ska verka lokalt i tarmen. Någon uppdatering för sådan användning är inte gjord nu.

CHMP anser att injicerat kolistimetat bara ska användas till svårt sjuka i de fall andra läkemedel inte fungerar. Behandlingen ska också göras i kombination med ett andra antibiotikum. Både vuxna som barn, inklusive nyfödda, som är infekterade med aeroba gramnegativa bakterier kan få medlet.

Aktuella doseringar har också publicerats. Tidigare har man ibland angett koncentrationen av kolistimetat i varierande enheter och för att undvika förväxlingar ska fortsättningsvis enheten IU användas.

Kolistimetatnatrium kan ges som inhalation till patienter med cystisk fibros som är kroniskt infekterade med Pseudomonas aeruginosa.
Det pågår studier som mer noggrant ska kartlägga medlens farmakokinetik för att undersöka om andra doseringar kan bli aktuella.

EU-kommissionen kommer nu ta ställning till CHMPs rekommendationer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng