Ju fler läkare desto sämre läkemedelsbehandling

Risken att få fel läkemedelsbehandling ökar med antalet läkare som förskriver till patienten.

21 aug 2013, kl 11:23
2

Ju fler kockar ju sämre soppa är ett talesätt som tycks stämma väl när det gäller äldres läkemedelsbehandling.

I en dataanalys gjord av bland andra apotekaren Karin Söderberg och professor emeritus Lars G Nilsson engagerad i Sveriges pensionärsförbund visar de att behandlingen blir sämre ju fler läkare som är inblandade i förskrivningen av läkemedel.
De har analyserat uppgifter för patienter 80 år eller äldre som 2010 fick sina läkemedel dosförpackade, så kallad Apodos, såväl de som bodde i eget boende som de i särskilt boende.

Studien visar att antalet läkemedel, antalet olämpliga liksom antalet olämpliga läkemedelskombinationer, ökade med antalet förskrivande läkare.
– Det vi ser är ett tydligt linjärt samband som stärker vår hypotes om det viktiga med att få ned antalet förskrivande läkare och fram för allt att en läkare blir ansvarig för patientens förskrivning, säger Karin Söderberg.
– Idag är vården av äldre kopplad till sjukdomsspecialiteter istället för till patienten. Får vi inte igenom en samordning kommer vi inte ur den här sörjan. 

Att den sämre behandlingen skulle kunna förklaras med att patienter med många läkemedel är sjukare och därför anlitar fler läkare fann man inte belägg för i dataanalysen som publicerats i Läkartidningen.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Efter gårdagens arbete blir jag återigen besviken att läkare saknar kompetens och därmed inte optimerar läkemedelsbehandlingen. Följden blir överbeläggning på sjukhus, skenande kommunala omsorgskostnader och tyvärr nedsatt livskvalité. Äldre behöver både en ansvarig läkare och en ansvarig apotekare som behöver förskrivningsrätt för att optimera läkemedelsbehandlingen.

  2. Nyckeln är förstås en väl utbyggd primärvård där alla har en fast husläkarkontakt och där man premierar läkare som stannar på sin post och tar ett långsiktigt ansvar för sin patient. En bonus för kontinuitet!